Delta Consulting Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κεφάλαια κίνησης μέσω ΕΤΕΑΝ


Κεφάλαια κίνησης
Ανακοινώθηκε την 13/11/2012 από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο σχεδιασμός τωνμέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), μέσω του ΕΤΕΑΝ.
Αναλυτικότερα, ανακοινώθηκαν 4 βασικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης που αναμένεται να δώσουν "Ανάσα" σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ):

    • 1Η 1η πρωτοβουλία αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ. Έτσι, θεσμοθετείται η δυνατότητα επέκτασης από τις τράπεζες της αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ, μέχρι τοΜάιο του 2014. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τα παραπάνω, είναι ήδη έτοιμη, υπογράφεται άμεσα και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο Νοέμβριο.
    • 2Η 2η πρωτοβουλία αφορά το νέο πρόγραμμα για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, αποδεσμεύονται €170 εκατ. από τα υφιστάμενα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και με τα κονδύλια αυτά, προκηρύσσεταινέο πρόγραμμα για χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης προς όφελος των ΜμΕ. Ηεπιδότηση επιτοκίου θα διαμορφωθεί στο 50%, δηλαδή, το δάνειο για κεφάλαιο κίνησης στο μέρος που προέρχεται από τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, θα είναι άτοκο και άρα στην πράξη, ο δανειολήπτης θα επιβαρύνεται με το μισό επιτόκιο από το ισχύον στην αγορά. Η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος θα γίνει με τροπολογία, η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή, με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που θα κατατεθεί προς ψήφιση.
    • 3Η 3η πρωτοβουλία αφορά την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων των λοιπών Προγραμμάτων που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ, όπως:
      • Εξοικονομώ κατ’ οίκον
      • Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ
      • Ταμείο Εγγυοδοσίας
    • 4Η 4η πρωτοβουλία αφορά στο Πρόγραμμα εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών. Πρόκειται για νέο πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω της χρήσης τραπεζικών εγγυητικών επιστολών που απευθύνονται στους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ροή αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς την χρήση κεφαλαίων. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι€45 εκατ. και το ποσοστό κάλυψης της εγγύησης είναι 50%. Δηλαδή, η συνολική αξία των εγγυητικών επιστολών φθάνει μέχρι τα €90 εκατ. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι τώρα σε πλήρη εφαρμογή καθώς εκδόθηκαν και οι σχετικοί Οδηγοί Προγράμματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου