Delta Consulting Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σύντομα οι αλλαγές του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου


Νέος Αναπτυξιακός νόμος
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια επίσκεψης του υφυπουργού Ανάπτυξης στα γραφεία της Ομάδας Ελέγχου Μικρών Έργων.
Στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι να αξιοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην αντικατάσταση των Φοροαπαλλαγών με Επιδοτήσεις για τις ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ).
Επιπλέον, με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεπεραστεί οι γραφειοκρατικές δυσκολίες για 1.624 μικρές επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, συνολικού προϋπολογισμού €665 εκατ. Αυτός είναι ο στόχος της Ομάδας Μικρών Έργων που συστήθηκε με υπουργική απόφαση, ενώ ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση οκτώ μεγάλων επενδύσεων.
Ειδικότερα, αντικείμενο της Ομάδας, που εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών είναι ο διοικητικός έλεγχος των μικρών έργων, με στόχο την ταχύτερη αποπληρωμή των επιχορηγήσεων στους επενδυτές. Ο έλεγχος θα γίνει με βάσει τις διατάξει του Π.Δ. 33/2011 ( ΦΕΚ 83/Α/14-04-2011) και τις αντίστοιχες αποφάσεις Διοικητικού Ελέγχου. Η διενέργεια των παραπάνω ελέγχων θα γίνει με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος, το οποίο οδηγεί στην άμεση κατάρτιση της έκθεσης ελέγχου και την ταχύτατη κατάρτιση του εισηγητικού σημειώματος και των αποφάσεων ολοκλήρωσης.
Τέλος, αναφέρεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση όλων των μεγάλων επενδύσεων, άνω των €50 εκατ. προκειμένου να πάνε στη Βουλή για κύρωση. Πρόκειται για οκτώ μεγάλα επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού €600 εκατ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου